Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΟΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΟΔΙΑΝΗ

Σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε σημερα το μεσημέρι το νομό Κοζάνης και γειτονικές περιοχές. Η σεισμική δόνηση ήταν έντονη και οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια, τα γραφεία και τα καταστήματα.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο του σεισμού που σημειώθηκε στη 1.45
χτες το μεσημέρι, ήταν 20 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης και 5 χιλιόμετρα νότια της Αιανής, στη λίμνη Πολυφύτου. Επειδή ο σεισμός ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων ήταν πολύ έντονος και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, ακόμη περισσότερο στην περιοχή Σερβίων και στην Αιανή, καθώς και στα Γρεβενά, στην Καστοριά, στη Φλώρινα και στη Βέροια, ενώ υπήρξαν τηλεφωνήματα στο Εργαστήριο Γεωφυσικής, ακόμη και από τη Θεσσαλονίκη, όπου επίσης έγινε αισθητός.
Ο σεισμός εστιάζεται στην περιοχή που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό της 13ης Μαΐου 1995, αλλά σύμφωνα με τους σεισμολόγους του Εργαστηρίου Γεωφυσικής είναι 20 χιλιόμετρα δυτικότερα, οπότε δεν είναι βέβαιο αν πρόκειται για το ίδιο ρήγμα, ούτε όμως και αποκλείεται. Της σεισμικής δόνησης των 4,7 Ρίχτερ, ακολούθησε έξι λεπτά αργότερα, δηλαδή στη 1.51 το μεσημέρι, μετασεισμός 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ στις 2.09 ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση 2,1 Ρίχτερ, καθώς και ορισμένοι μικροσεισμοί κάτω των 2 Ρίχτερ. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.
Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε στον «Π» η σεισμολόγος Πόπη Παραδεισοπούλου, «συνιστούμε ψυχραιμία και ηρεμία στους κατοίκους της περιοχής, παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου για πιο ασφαλή συμπεράσματα».
Να σημειωθεί ότι στην Κοζάνη εκκενώθηκαν το κτίριο της νομαρχίας και το δικαστικό μέγαρο, καθώς ανάστατοι οι υπάλληλοι βγήκαν στο δρόμο.
Να σημειωθεί τέλος ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές, απλώς υπήρξαν μερικοί κάτοικοι που δήλωσαν ότι «έπεσαν ποτήρια και βιβλία» στα σπίτια τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου